YÖK’ün Veri Analizi Okulu’na 135 Bin 846 Başvuru Yapıldı

Yükseköğretim Kurulu tarafından hayata geçirilen Veri Analizi Okulu’na yurt içi ve dışından toplam 135 bin 846 kişi başvurdu. En yoğun ilgi yapay zekâ programına gösterildi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından başlatılan Veri Analizi Okulu programı büyük ...

Devamını Oku

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) hayata geçirilen Veri Analizi Okulu programlarına yurt içi ve dışından 135 bin 846 başvuru yapıldı.
veri analizi haber
YÖK’ün Veri Analizi Okulu’na 135 Bin 846 Başvuru Yapıldı 1

Yükseköğretim Kurulu tarafından hayata geçirilen Veri Analizi Okulu’na yurt içi ve dışından toplam 135 bin 846 kişi başvurdu. En yoğun ilgi yapay zekâ programına gösterildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından başlatılan Veri Analizi Okulu programı büyük ilgi gördü. Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü koordinasyonunda, ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nin katkılarıyla hazırlanan eğitimlere toplam 135 bin 846 kişi başvurdu.

Program, 1 Ekim’de başlayacak ve 24 Nisan 2026’ya kadar devam edecek. Çevrim içi ve ücretsiz şekilde düzenlenecek eğitimlerde, Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri tarafından yapay zekâ, temel istatistik, panel veri analizi, psikometri, hesaplamalı sosyal bilimler ve dijital beşeri bilimler alanlarında dersler verilecek.

YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, başvuruların 133 bin 819’u Türkiye’den, 2 bin 27’si ise yurt dışından geldi. En çok başvuru İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’den yapılırken, yurt dışı başvurularında Almanya, KKTC, Azerbaycan, İngiltere ve ABD öne çıktı.

Başvuruların programlara göre dağılımı ise şöyle gerçekleşti:

  • 87 bin 275 kişi yapay zekâ,
  • 16 bin 335 kişi temel istatistik,
  • 12 bin 386 kişi panel veri analizi,
  • 7 bin 690 kişi hesaplamalı sosyal bilimler,
  • 7 bin 18 kişi dijital beşeri bilimler,
  • 5 bin 142 kişi psikometri programına kayıt yaptırdı.

Katılımcıların yüzde 50,6’sını erkekler, yüzde 49,4’ünü kadınlar oluşturdu. Başvuranların yüzde 53’ü öğrencilerden, yüzde 47’si ise öğrenci olmayan bireylerden meydana geldi. Öğrencilerin yüzde 64’ü lisans, yüzde 18’i yüksek lisans, yüzde 11’i doktora, yüzde 8’i ise ön lisans düzeyinde eğitim görüyor.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, programa gösterilen ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Bu yoğun talep, veri okuryazarlığı, yapay zekâ ve analitik düşünme becerilerine duyulan ihtiyacın ne kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor. Gençlerimizin eğitim ihtiyaçlarına doğru bir şekilde karşılık verdiğimizi görmek bizler için sevindirici” ifadelerini kullandı.

Yorum yapın