Okul Yöneticilerinin “Seçmeli Ders” Ayarı Öğretmenleri Norm Fazlası Yapabilir

MEB'de yaz dönemi norm mesaisi başlıyor! Okul yöneticilerinin seçmeli ders planlamalarındaki hesap hataları, binlerce öğretmeni norm fazlası yapabilir.

Okul Yöneticilerinin "Seçmeli Ders" Ayarı Öğretmenleri Norm Fazlası Yapabilir

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025/2026 eğitim-öğretim yılının tamamlanmasının ardından yaz tatili döneminde okullardaki norm kadro belirleme işlemleri için yeniden düğmeye basmaya hazırlanıyor. Yaz aylarında okul idareleri tarafından seçmeli derslerin dağılımına yönelik yapılacak planlamalar ve ayarlamalar, çok sayıda öğretmenin norm fazlası durumuna düşmesine neden olabilir.

Okul Yönetimlerinin Seçmeli Derslere Müdahale Hakkı Var

Yaz aylarında okullardaki seçmeli derslerin ve diğer ders yüklerinin yeniden dağıtılmasıyla birlikte, kurumların yeni norm kadro çizelgeleri netleşecek. Mevzuata göre her ne kadar öğrenci velilerinin seçtiği derslerin okutulması esas kabul edilse de okullardaki norm dengesini korumak adına okul yönetimlerinin seçmeli ders havuzuna müdahale etme yetkisi bulunuyor. Ancak uzmanlar, bazı okul idarelerinin norm kadroları korumaya çalışırken yaptıkları planlama ve hesap hataları nedeniyle kadrolu öğretmenlerin kendi okullarında norm fazlası durumuna düşürüldüğünü belirtiyor.

“Resen Atama” Tehlikesi Kapıda

Norm fazlası konumuna gelen öğretmenler için süreç oldukça sancılı ilerliyor. Kendi okullarında ders yükünü dolduramayan eğitimcileri bekleyen olası senaryolar şu şekilde sıralanıyor:

  • İl İçi Atama: Norm fazlası öğretmenler öncelikle il içindeki boş kadroları tercih edebiliyor.
  • Resen Atama Tehdidi: Tercih ettiği kurumlara yerleşemeyen öğretmenler, valilikler tarafından yapılan resen atamalar sebebiyle evlerinden kilometrelerce uzaklıktaki okullara zorunlu tayin edilme riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Dava Süreçleri Kısırdöngüye Dönüşüyor

Yaşanan mağduriyetlerin ardından öğretmenler, üyesi oldukları sendikalar vasıtasıyla idari mahkemelere yürütmeyi durdurma ve iptal davaları açıyor. Ancak yargı süreçlerinin çok uzun sürmesi öğretmenleri yıpratırken, mahkemeden geri dönüş kararı çıksa bile öğretmenlerin eski okullarında yeniden norm fazlası durumuna düşebildiği ve aynı hukuki süreci sil baştan yaşamak zorunda kaldıkları ifade ediliyor. Eğitim sendikaları, yaz döneminde okul yöneticilerinin norm kadro hesaplamalarını yaparken azami hassasiyet göstermesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Yorum yapın