
Eğitim-Bir-Sen’in açtığı dava sonucunda Danıştay, 1 Mart 2022’de yayımlanan Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği’nin bazı hükümlerini hukuka aykırı bularak iptal etti.
Eğitim-Bir-Sen’den Açıklama
Eğitim-Bir-Sen, Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği’nin bazı hükümlerine karşı açtığı davada Danıştay’ın iptal kararı verdiğini duyurdu. Sendika, kararın eğitim çalışanları için önemli bir kazanım olduğunu belirtti.
İptal Edilen Hükümler
Danıştay’ın iptal ettiği düzenlemeler arasında şunlar yer aldı:
- Öğretmenlerin ders denetimine tabi tutulması
- Eğitim kurumlarının özdeğerlendirme yapma zorunluluğu
- Eğitim müfettişlerinin özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerinden her türlü bilgi ve belge talep edebilmesi
Bu hükümlerin hukuka aykırı bulunduğu ve yürürlükten kaldırıldığı açıklandı.
Yönetmelik 2022’de Yayımlanmıştı
Söz konusu hükümler, 1 Mart 2022 tarihli ve 31765 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği’nde yer alıyordu. Danıştay’ın kararıyla birlikte, eğitim kurumları ve öğretmenler üzerindeki bazı denetim yetkileri kaldırılmış oldu.
Eğitim-Bir-Sen: “Önemli Bir Hukuki Kazanım”
Sendika, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Eğitim-Bir-Sen olarak açtığımız davada Danıştay, Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği’nin bazı hükümlerini iptal etti. Bu karar, eğitim çalışanlarının haklarını koruma mücadelemizde önemli bir kazanımdır.”






